48 praktických tipov, ako žiť udržateľnejšie a lacnejšie

 

prakticke-tipy-ako-zit-udrzatelnejsie-a-lacnejsie

 

 

Chcete si osvojiť udržateľnejší spôsob života, ale neviete, kde a ako začať?

Potom ste na správnom mieste!

Prinášame vám 48 praktických tipov ako žiť udržateľne.

 

Čo znamená žiť udržateľne?

 

Cieľom trvalo udržateľného spôsobu života je smerovať k znižovaniu celkovej uhlíkovej stopy.

Ide najmä o správanie sa pri každodenných činnostiach.

Nejde o to, aby zopár ľudí dokonale dodržiavalo tri piliere udržateľnosti. Ide o to, aby to milióny ľudí robili nedokonale.

Pritom je udržateľnosť niečo, čo môže bez obmedzení vykonávať každý z nás.

Ako začať? Napríklad hneď prvým tipom z nášho zoznamu.

 

Udržateľná móda

 

1. Oblečenie kupujte len vtedy, keď ho naozaj potrebujete a viete, že ho budete nosiť. Nemusíte nasledovať všetky sezónne módne trendy. Pri kúpe sa zamerajte na udržateľnosť.

2. Pred tým ako si kúpite niečo nové do svojho šatníka v klasickom obchode, skúste navštíviť sekáč, swap alebo burzu oblečenia.

3. Všímajte si, kde bolo oblečenie vyrobené a neprispievajte k neetickému a neudržateľnému systému fast fashion (rýchlej módy).

4. Podporte značky, ktoré sú etické a ohľaduplné k životnému prostrediu. Kvalitné a nadčasové kúsky nakupujte práve od takýchto značiek pomalej módy (slow fashion).

5. Vytvorte si kapsulový šatník z druhej ruky. Životnému prostrediu pomôžete hneď dvakrát. Postačí vám iba pár kusov oblečenia na vytvorenie nespočetného množstva outfitov a navyše tieto kusy oblečenia už boli vyrobené.

6. Šaty si požičajte, nekupujte ich. Šaty sú práve ten kus oblečenia, ktorý je najviac spojený so ženskosťou. Na slávnostné príležitosti si však konkrétne šaty oblečiete pravdepodobne iba raz.

7. Darujte svoje oblečenie. Hoci máme veľa možností ako sa vysporiadať s nepotrebným oblečením, stále ho veľa končí v odpade. Vyradené oblečenie môžete dať do zberného kontajnera na textil alebo odniesť priamo na charitu.

8. Uprednostnite kvalitu pred kvantitou. Takto nielen získate oblečenie, ktoré vám vydrží niekoľko rokov, ale aj podporíte ekologickú výrobu, ktorá chráni životné prostredie namiesto toho, aby ho poškodzovala.

9. Čo najviac sa vyhýbajte umelým látkam a farbivám. Sú škodlivé pre naše telo aj životné prostredie.

10. Nekupujte, ale opravujte. Ak sa vám poškodí oblečenie, nemusíte hneď kupovať nové. Zvážte možnosť jeho opravy.

11. Najlepší krok k udržateľnosti, ktorý môžete urobiť, je opakovane nosiť oblečenie, ktoré už máte v šatníku.

 

Nakupovanie potravín

 

12. Pred nákupom si pripravte nákupný zoznam a do obchodu nechoďte s prázdnym žalúdkom.

13. Držte sa nákupného zoznamu a kupujte iba to, čo reálne potrebujete. Odolajte pokušeniu kúpiť niečo iba preto, že je to v zľave.

14. Nakupujte v blízkych potravinách. Znížite tak svoju uhlíkovú stopu.

15. Do obchodu s potravinami si prineste vlastnú tašku, plátené vrecko na pečivo a sieťku na zeleninu.

16. Vyhnite sa kupovaniu balených hotových jedál. Namiesto toho uprednostnite vlastné varené jedlo. Znížite tak množstvo nepotrebných obalov.

17. Kupujte potraviny, ktoré môžete využiť na viacero spôsobov. Napríklad strukoviny sa dajú použiť na prípravu polievok, prívarkov alebo šalátov.

18. V obchode siahnite po produktoch, ktoré sú bez obalu alebo aspoň majú taký obal, ktorý je ľahko recyklovateľný alebo kompostovateľný.

19. Nakupujte lokálne potraviny. Okrem toho, že lokálne produkty majú nižšiu uhlíkovú stopu, sú často čerstvejšie a v lepšej kvalite.

20. Niekedy je viac menej. Pri potravinách s dlhou minimálnou dobou trvanlivosti zvážte, či sa vám neoplatí kúpiť väčšie balenie. Ušetríte nielen financie, ale aj životné prostredie.

 

Udržateľná domácnosť

 

21. Ak používate klimatizáciu, nastavte primeranú teplotu. Základom je, aby medzi vnútorným a vonkajším prostredím nebol príliš vysoký teplotný rozdiel.

22. V zime miestnosti neprekurujte. Pritom platí, že pre každú miestnosť v domácnosti je ideálna iná izbová teplota.

23. Zaobstarajte si programovateľný termostat. Môžete tým ušetriť až 20 % ročných nákladov na energie.

24. Uprednostnite elektrospotrebiče, šetriace energiu, ktoré majú označenie A+, A++ alebo A+++.

25. Využívajte čo najviac prirodzeného denného svetla. Odtiahnite závesy a vpusťte dovnútra viac slnečného žiarenia.

26. Keď odchádzate z miestnosti uistite sa, že ste vypli všetky svetlá.

27. Začnite používať šetriče vody na vodovodnú batériu - perlátory. Ušetriť môžete tisíce litrov vody ročne. Šetriť vodu znamená šetriť aj životné prostredie.

28. Ak potrebujete vyčistiť len pár kusov oblečenia, operte ich ručne.

29. Používajte pracie prostriedky, ktoré umožňujú prať pri nižších teplotách.

30. Kupujte čapovanú drogériu namiesto balenej v plastových obaloch.

31. Voľte ekologické čistiace prostriedky, ktoré neobsahujú toxické látky.

32. Na poštovú schránku si umiestnite nápis: „Nevhadzovať reklamné letáky“. Znížite tak množstvo papierového odpadu.

 

Ekologická kuchyňa

 

33. Znížte množstvo jedla, ktoré zbytočne vyhadzujete. Zvyšky jedla môžete použiť ako ingrediencie do šalátov alebo zeleninových polievok. Buďte kreatívni!

34. Skladujte potraviny správnym spôsobom. Predídete ich znehodnoteniu a predĺžite ich trvanlivosť.

35. Mrazte, sušte a zavárajte. Potraviny môžete efektívne konzervovať ich zavarením, vysušením alebo zmrazením.

36. Začnite používať včelie obaly, ktoré uchovávajú potraviny dlho čerstvé. Môžu sa použiť na balenie ovocia, zeleniny, pečiva či syrov.

37. Na umývanie riadu používajte kefu namiesto špongie. Špongie sú nielen škodlivé pre životné prostredie, ale vlhké prostredie vo vnútri špongie je ideálnym miestom pre množenie baktérií.

38. Namiesto jednorazových papierových vreckoviek a kuchynských utierok používajte ich látkovú verziu.

39. Ak viete, že nestíhate skonzumovať všetko nakúpené jedlo, neznamená to, že musí byť nakoniec vyhodené do koša. Môžete sa s ním podeliť s rodinou alebo priateľmi. Dnes dokonca už nájdete aj skupiny na sociálnych sieťach, v ktorých si ľudia jedlo navzájom vymieňajú.

40. Premeňte potravinový odpad na kompost. Ak bývate v byte, elektrické kompostéry vám pomôžu premeniť zvyšky jedál, šupky či kosti na kompost bohatý na živiny.

 

Udržateľný životný štýl

 

41. Vyhýbajte sa plastovým produktom na jedno použitie, a to najmä jednorazovým syntetickým plastom, z ktorých sa vyrábajú plastové vrecká, tašky a obaly.

42. Noste so sebou vlastnú fľašu s vodou. Nebudete tak musieť kupovať balenú vodu a navyše budete mať vodu stále pri sebe.

43. Zriaďte si elektronické výpisy napríklad vo svojej banke, u mobilného operátora či u poskytovateľa energií. Zbavíte sa tak zbytočného papierového odpadu.

44. Pracujte viac z domu. Ak vám to zamestnávateľ a povaha práce umožňuje, pracujte z domu aspoň niekoľko dní v týždni. Ušetríte čas aj životné prostredie.

45. Ak používate make-up, na čistenie pleti nekupujte jednorazové kozmetické obrúsky. Dajte prednosť znovu použiteľným odličovacím tampónom.

46. Používajte viac studenej vody. Teplá voda je príjemnejšia, ale studené sprchy majú pozitívny vplyv na telo aj dušu. A súčasne znížite svoju uhlíkovú stopu.

47. Dajte prednosť materiálovo jednodruhovým, bezfarebným a dobre oddeliteľným obalov, ktoré sú najlepšie recyklovateľné.

48. Kde je to možné, choďte pešo alebo na bicykli.

 

Záver

 

Žiť trvalo udržateľným spôsobom života, nemusí byť časovo ani finančne náročné.

Veríme, že našich 48 tipov ako žiť udržateľne vás naštartuje k pozitívnej zmene.

Ak už takto žijete, hovorte o tom svojim blízkym a možno ich takto inšpirujete k zmene.

Každá zmena potom môže naštartovať ďalších ľudí.

Záleží na každom z nás!

 

 

Späť do obchodu